Het speelgoed van de zestiger jaren

  • Datering van het verhaal: 1960-2007

Welke jongen heeft er niet gebouwd met "zijn" LEGO. In de zestig jaren waren de mogelijkheden minder uitgebreid dan anno 2007, toch waren wij er uren zoet mee. Langzaam maar zeker werd het ook speelgoed voor de meisjes. Het is eind twintigste eeuw uitgeroepen als speelgoed van de eeuw.

De meeste van ons kennen Lego van de bouwstenen, maar inmiddels is het noodgedwongen avontuur meer dan bouwstenen alleen. We gaan met u terug in de tijd.

Het verhaal van LEGO begint in een klein dorpje in Denemarken en 1932 als timmerman Ole Kirk Christiansen vanwege de economische crisis bijna geen werk meer heeft. Hij begint daarom met het maken van ladders, planken en houten speelgoed van hoogwaardige kwaliteit. Dit slaat zo aan, dat het bedrijf al snel uitbreidt. Zijn 12-jarige zoon Godtfred werkt dan ook al in de zaak.

In 1934 wordt het merk LEGO verzonnen. Dat komt van de Deense woorden Leg Godt (speel goed). In het latijn betekent het toevallig ook nog eens ‘ik voeg samen', maar daar kwam men pas veel later achter. In 1942 brandt het timmerfabriekje tot de grond toe af, maar wordt even snel herbouwd om de productie van speelgoed voort te zetten. Omdat na de oorlog kunststof materialen steeds populairder werden, ging Lego als eerste in 1947 over op het produceren van plastic bouwstenen en nog eens 10 jaar later werden diezelfde bouwsteentjes voorzien van het welbekende en unieke buis/noppen systeem, waardoor Lego stenen perfect op elkaar passen.

We komen zo in het jaar 1957, in dat jaar is (de nieuwe) Lego in Nederland op de markt gekomen. Dus toen wij er in de zestiger jaren mee speelde, was het vrij kort verkrijgbaar. Het was ook toen niet goedkoop. We waren er enorm zuinig op. In de loop van de jaren had ik een flinke verzameling bij elkaar verzameld. Helaas is het inmiddels geheel verdwenen, sommige onderdelen o.a. voor het bouwen van fabrieksschoorstenen zijn uniek en al vele jaren niet meer verkrijgbaar. Het was destijds heel normaal dat speelgoed werd uitgeleend en (ver)(ge)bruikt door jongere neven en op deze manier kwam ik ongewild van mijn Lego af.

Vandaag de dag is de Lego Company nog steeds familiebezit. Kleinzoon Kjeld Kirk Kristiansen staat inmiddels aan het roer en het bedrijf is uitgegroeid naar een wereldconcern met 5.000 mensen in dienst. Het hoofdkantoor staat nog altijd in het dorpje Billund.

Behalve de oude, vertrouwde Lego bouwsteentjes - die volgens Lego nooit zullen verdwijnen - heeft Lego zich ook toegelegd op speelgoed voor baby's, peuters en kleuters, en houdt Lego zich bezig met het maken van Lego robots die je kunt laten bewegen met je computer. Andere activiteiten zijn het bouwen van amusementsparken, het maken van Lego software, Lego horloges, Lego boeken, Lego kleding, etc., etc.

Inmiddels ben ik weer begonnen met het opbouwen van een Lego collectie om er onze kleinkinderen mee te laten spelen. Wellicht krijgen ze het later, ofschoon ik daar nog even over na moet denken. Ik heb het vorige verlies nog niet geheel verwerkt. Maar als ik ze dan zie spelen met de (nieuwe collectie) Lego maakt dat veel goed.

Rien van der Heijden

Met dank aan: Lego® Europe Sales

Afbeeldingen:
1: Lego houten eend
2: Lego houten auto's
3: Lego brandweerauto
4: Lego kunststof bouwstenen in originele doos
5: Lego kunststof tractor
6: Mijn kleindochter Merel met haar duplo in 2006

Afbeeldingen 1-5 beschikbaar gesteld door Lego® Europe sales.

© Advisotheek Holding BV ®