Even met de bus in de zestiger jaren.

  • Datering van het verhaal: zestiger jaren

Wij nemen u mee naar de zestiger jaren, we vertrekken vanaf de Veldhovenstraat (Nu Veldhovenring). We staan bij de bushalte voor de sigarenwinkel van de familie Mommers. Het wachten is op lijn vier richting "de stad".

 

Alvorens hier te komen hebben wij de gehele Oude Langstraat afgelopen, bij de Veldhovenstraat zijn wij rechtsaf gegaan en komen zo bij de sigarenwinkel van Mommers. In de etalage staat een klok waarop de vertrektijd van de bus met rode strepen is aangegeven. Wij zijn ruim op tijd, dus maar "even" wachten.

 

Uiteindelijk komt de donkerrode bus van de BBA eraan. Het is een nieuwe bus die in 1961 in gebruik is genomen. Bij de chauffeur kopen we een kaartje van tien cent en gaan zitten op de banken langs het raam. We waren nog gewend voor oudere mensen op te staan. We hadden geluk, dit keer was er plaatst genoeg. Via enkele tussenstops komen wij bij de halte van de Heuvel, ons eindpunt.

 

Op zich niets bijzonders, zij het dat je met dat dubbeltje in die tijd eveneens een ijsje kon kopen. (Voor ons een weelde, iets waar je naar uitkeek) Je had dus twee alternatieven of je ging te voet naar de Heuvel of je "reed zwart". Dat laatste was in de jaren zestig iets moeilijker als nu, de kans dat er een controleur bij een halte instapte was groot. Dus ging je maar te voet naar de Heuvel. Wij liepen via de Buitenstraat, Micklerstraat, Gasstraat, Besterdstraat, via de Spoorwegovergang bij de Koeistraat naar de Heuvel. Het was te doen als je vooraan in de "Stad" moest zijn, als je door moest naar de Bisschop Zwijsenstraat om Duitse bloedworst te halen was het een hele tocht. Toch deden wij dat en besteedden het dubbeltje aan een welverdiend ijsje.

 

Als wij wisten dat onze buurman op lijn vier reed, hij werkte bij de Brabantse Buurtspoorwegen en Autodienst (kortweg BBA) als chauffeur, was het "kat in het bakje". Hij vertelde tegen zijn collega, de controleur, met een stalen gezicht dat wij familie waren en het leuk vonden om met de bus met hem mee te rijden. Op deze manier verdienden wij ons ijsje op een vlotte manier.

 

Vele jaren zijn de donkerrode bussen een vertrouwd beeld geweest in Tilburg. Nu in de ééntwintigste eeuw rijden er in Tilburg nog bussen met de (bij)vermelding "BBA". Officieel is de "BBA" als bedrijf verleden tijd, alweer een tijdperk dat afgesloten is. In een volgend verhaal ga ik nader in op de geschiedenis van deze "Tilburgse" openbare vervoersmaatschappij.

 

Rien van der Heijden:

 

Afbeeldingen
1: Voorganger van de "rode"bus
2: De voorkant van de "rode"bus
3: Interieur
4: Speciaal voor de BBA gebouwd
5: In gouden letters BBA voluit op de bus

Foto's: Gemaakt in 2006 door Erik Mentink i.s.m. met zijn dochter Merel
Met dank aan de vrijwilligers die de bussen rijdend maken en houden.

© Advisotheek Holding BV ®

 

Media