Swinging Sixties op het Cobbenhagen

  • Datering van de gebeurtenis: September 1968

In het ‘Maandboek Cobbenhagencollege 1968 - 2002' lees ik een brief uit 1968. Het betreft een brief van het ‘voorlopig oudercomité'. Deze brief geeft wellicht een antwoord op de vraag hoe revolutionair de Sixties waren en die van het Cobbenhagen in het bijzonder.

De brief was gericht aan de ouders van de jongens en meisjes van de 4e klassen en de meisjes van de 3e klassen. Evenals voorgaande jaren meende het oudercomité er goed aan te doen om de traditie voort te zetten en enige leiding te geven aan het organiseren van danslessen voor de jongens en meisjes van bovengenoemde klassen. Het was vanzelfsprekend dat de ouders deze dienstverlening als volledig vrij konden beschouwen, de enige bedoeling was om het dansen voor zoon of dochter prettiger te maken. Dit o.a. vanwege het beraad tussen schoolleiding en dansleraar wat eraan ten grondslag lag. Het oudercomité had in Dhr. en Mevr. Michielsen aan de Nieuwlandstraat prettige dansleraren gevonden. Het vorige jaar hadden zij ook al prettige ervaringen opgedaan.

Zoals gezegd was de dansles toegankelijk voor jongens en meisjes van de 4e en voor de meisjes van de 3e klassen. Het oudercomité beveelde nadrukkelijk aan dat meisjes niet voor hun 15e en jongens niet voor hun 16e naar dansles gingen. De lessen vonden plaats op dinsdag- of donderdagavond van 19.00 tot 20.30 uur. Leerlingen van 4e klassen van andere middelbare scholen die ook wilden deelnemen, konden gerust meedoen. De totale kosten voor vijftien lessen en drie oefenavonden met vrij dansen, bedroeg slechts fl. 55,-. Leerlingen konden zich opgeven bij de klassenoudste met opgave van naam en leeftijd. Het voorlopige oudercomité hoopte oprecht dat de kinderen een prettige dansles zouden krijgen en verbleven met de meeste hoogachting.

Hoe revolutionair of hoe swingend waren die Sixties eigenlijk? Lieten de ‘jongens en meisjes' van de 3e en 4e klas zich leiden door deze goedgemeende bedoelingen van het voorlopige oudercomité? Of probeerde deze een opkomende revolutie in de kiem te smoren door een ‘swingend' aanbod?


Bron: C. A.G. Derwig, Maandboek van het Cobbenhagencollege 1968 / 2002 (Tilburg 2005).
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg Beeldonline 026887 Dansschool Michielsen aan de Nieuwlandstraat