Tilburg, muziekstad van het zuiden

  • Datering van de gebeurtenis: 1960 - 2000

Veel mensen kennen Tilburg als muziekstad. Onder andere door het poppodium Noorderligt kreeg Tilburg het predikaat ‘popstad van het zuiden’.

De popmuziek in Tilburg vindt zijn oorsprong in de jaren ‘60 en ‘70 in de vorm van huisbandjes en thuisorkestjes op zolders. Deze mochten op den duur in clubs spelen en repeteren. Zij speelden voornamelijk covers van o.a. The Beatles en The Rolling Stones. Tilburg had geen repetitieruimtes op dat moment; meestal werd na 3 keer beklag door de buurt de spullen, zoals versterkertjes, in beslag genomen door de politie wegens geluidsoverlast.

In de jaren ‘70 begon er een echte cultuur op te komen door studenten met organisatietalent. Zo werden er in 1973 en 1974 pop-optredens gehouden in JC Posjet. Sommige concerten waren te groot voor Posjet. Er werd dan uitgeweken naar de zaal van de Nieuwe Harmonie. Onder andere traden daar de Talking Heads en The Cure op.

De Bat Cave begon als een punk-café uit onvrede tegen het lokale muziekaanbod. Er werd het idee geopperd om er lokale bands te laten optreden. Er was namelijk in de buurt talent in overvloed. De eerste bandjes die er optraden kwamen voornamelijk uit het buitenland.

In 1986 ontstond de MuziekKantenWinkel als vraagbaak voor alle aspecten bij het beoefenen van popmuziek. Hierbij behoorden onder andere het regelen van repetitieruimtes.

Noorderligt werd in 1984 opgericht vanuit de behoefte aan een fatsoenlijk aanbod van popmuziek in hun stad. In korte tijd werd Noorderligt een van de toonaangevende podia in het circuit en bezorgde Tilburg het predikaat ‘popstad van het zuiden’.

Na beklag van de buurtbewoners en adhesiebetuigingen werd in 1985 het pand geïsoleerd na een verkregen subsidie van de gemeente. Die subsidie was nota bene ook voor de aanleg van een laad- en lossluis. Hierna werd het alleen nog maar beter: meer concerten, meer activiteiten, meer bezoekers en meer vrijwilligers.

In de 90er jaren barstte Noorderligt uit zijn voegen: tegen 1994 lagen de plannen op tafel voor een zaal met een maximale capaciteit van 2200 bezoekers, een kleine zaal voor 400 bezoekers en ruimten voor de Bat Cave, de MuziekKantenWinkel en repetitieruimtes. De zaal was ook bedoeld om het gat tussen clubcircuit en mega-accommodaties (Ahoy) op te vullen. Dit soort plaatsen, die zich puur richtten op popmuziek, waren er maar weinig. Uiteindelijk wordt in 1997, achter de Heuvelse kerk, langs de Tivolistraat, gestart met de bouw van het popcluster. Ondertussen waren Noorderligt, Bat Cave en de MuziekKantenWinkel al gefuseerd.

Uiteindelijk opent het popcluster onder de naam ‘013’, 13 november 1998 haar deuren als eerste nieuwe gebouw voor popmuziek

Afb. 1, Voormalig pand Noorderligt met links de laad- en lossluis

Afb. 2, Hedendaags La Vida

Afb. 3, Voorgevel 013

Tilburg Wiki:

Media