Dierenpark de Oliemeulen

  • Datering van het verhaal: 27 april 2007

In 1987 werd het "Reptielenhuis De Oliemeulen" geopend. Dit reptielenhuis werd opgericht door Hans Walhout.

Hans Walhout was al een jaar of tien bezig met het houden van reptielen en hij had geconstateerd dat er veel mensen te weinig van exotische dieren afwisten, en dat dit twee gevolgen had. In de eerste plaats keken mensen maar vreemd op, en waren vaak onnodig angstig voor reptielen. In de tweede plaats werden veel reptielen gehouden door mensen die er weinig verstand van hadden, en daardoor geen goede huisvesting en verzorging voor de dieren wisten te creëren. Veel dieren werden gehouden in te kleine terraria, met geen tot weinig verstopmogelijkheden, niet het goede voedsel, teveel of juist te weinig dieren in een verblijf, enzovoorts.

Mensen hadden vaak geen benul van hoe groot een dier kon worden, met alle gevolgen van dien. Een beetje varaan is nog wel leuk als hij klein is, maar ze kunnen een tot enkele meters groot worden: iets waar de meeste mensen niet aan dachten als ze een beestje kochten.

Waren de eigenaars de beestjes ten slotte beu, dan werden ze vaak in het wild losgelaten. Zowel de reptielen als het baasje zouden dan beter af zijn: het baasje had er geen last meer van en het reptiel had de vrijheid. Dat het dier waarschijnlijk een ellendige dood zou sterven was niet bekend. Er is te weinig voedsel voor de dieren te verkrijgen, en het klimaat is voor de meeste exotische, koudbloedige dieren niet geschikt. Een reptiel heeft namelijk een goede omgevingstemperatuur nodig om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden.

Vandaar ook de doelstellingen van het reptielenhuis: voorlichting geven over de dieren zelf, door middel van voorlichting voor betere leefomstandigheden zorgen, en het opvangen van reptielen en pogen deze weer te plaatsen bij mensen die er wel voor kunnen zorgen. In het begin gold dit nog vooral voor reptielen, maar er kwamen ook steeds meer zoogdieren en vogels in de collectie. Vandaar dat de omliggende tuin erbij betrokken werd, en in 1992 de naam veranderde in "Dierenpark de Oliemeulen". De Oliemeulen heeft verschillende dieren in de collectie die ernstig bedreigd zijn, en waar de EAZA, de vereniging van Europese dierentuinen en aquaria, een zogenaamd EEP-programma voor heeft opgezet. Zo'n fokprogramma is ervoor bedoeld om genoeg nakomelingen te verkrijgen dat de soort niet uitgestorven raakt. Dieren uit de Oliemeulen die hiervoor in aanmerking komen, zoals bijvoorbeeld de cerval, mogen hier echter niet aan meedoen, omdat het dierenpark (nog) geen lid is. Tot dat moment houdt de oliemeulen zich dus vooral bezig met educatie en opvang. In het begin waren dit nog rondleidingen voor kinderfeestjes, tegenwoordig is er ook veel samenwerking met verschillende middelbare scholen, bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van stageplaatsen. De Oliemeulen is een erkend leerbedrijf, waar elk jaar gemiddeld drie stagiaires ervaring opdoen in het omgaan met of verzorgen van dieren. Ook komen verschillende scholen op excursie, waaronder natuurlijk de buren: het Midden-Brabant College. Een uitstapje dat doorgaans als groot succes wordt ervaren. De "gewone" bezoeker is natuurlijk wel nog steeds van harte welkom voor een leuke middag uit, waarbij ook nog wat opgestoken wordt.

Media