De dansacademie, HET centrum van Tilburg....

  • Datering van het verhaal: 1965 tot heden

 

De Fontys Dansacademie is onderdeel van Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Deze Hogeschool is één van de 34 instituten van Fontys Hogescholen. De academie is nu gevestigd in een gebouw in het centrum van Tilburg aan het Zwijsenplein. De Fontys Dansacademie kent twee opleidingen: Theaterdans en Docent Dans, die elk weer zijn onderverdeeld in een aantal differentiaties.

De Dansvakopleiding van het Brabants Conservatorium werd opgericht in 1965.Sinds 1971 zijn de Dansacademie Brabant en het Brabants Conservatorium gevestigd aan de Tilburgse Kempenbaan in een voormalig klooster. Zij vielen toen onder de Hogeschool Katholieke leergangen. Het conservatorium neemt het grootste gedeelte van het gebouw in beslag, de dansacademie geeft vooral les in om het Cenakel heen gebouwde barakken. Het gebouw is in 1986 inmiddels oud en vervallen en er moet worden gezocht naar een nieuwe vestiging. De bovenste verdiepingen moeten zelfs gesloten worden in verband met brandgevaar. Ruud van Eijkeren, wethouder van Ruimtelijke Ordening komt dan met een plan om de opleidingen in het centrum te huisvesten. Het is de laatste kans een groot onderwijsinstituut in het centrum onder te brengen. Een plek is al snel gevonden: naast de schouwburg.

Op 17 maart 1987 komt Minister Deetman van Onderwijs en Wetenschappen met de notitie ‘Taakverdeling en concentratie in het Kunstvakonderwijs'. Hij vindt dat de opleidingen te veel versnipperd zijn en opleidingen tot werkloosheid. Hij wil een concentratie en kwaliteitsverbetering in de kunstopleidingen.

Ineens komt de stad Den Bosch met het plan het Brabants Conservatorium daar te willen gaan vestigen. Tilburg is hier niet van gediend. Er wordt in 1988 een commissie van deskundigen samengesteld (commissie Brenninkmeijer) om te bepalen waar het kunstonderwijs gevestigd zou moeten worden. Zij komen met de conclusie dat dit in de regio Tilburg/Breda zou moet komen.

Wanneer Tilburg erachter komt dat minister Deetman wellicht van plan is het Tilburgse kunstonderwijs over verschillende Brabantse steden te verdelen komt de stad met de ultieme aanval. Zij vragen de bekende architect Jo Coenen om een ‘masterplan' te ontwerpen voor de nieuwbouw van de dansacademie, het conservatorium en een nieuwe muziekzaal.

In 1990 is inmiddels een nieuwe minister van Onderwijs aangetreden, Jo Ritzen. Minister Ritzen burgemeester Brokx in een brief hebben laten weten dat hij het conservatorium graag gekoppeld zou zien aan de nieuwe muziekzaal en het Brabants Orkest in Eindhoven. Brokx vraagt onmiddellijk een persoonlijk gesprek aan met Ritzen. Eindhoven verdwijnt hierbij gelijk uit zicht. De streefdatum voor het begin van de bouw van de nieuwbouw ligt op begin 1994

Het nieuwe plan van Jo Coenen blijkt in 1994 enkele miljoenen te duur. En er is besloten dat alleen de randen van het terrein mogen worden bebouwd om waardevolle bomen te besparen. Op 14 december gaat de eerste paal de grond in. Dat wordt gevierd met een groot feest. Met hamers, metalen pijpen en houten knuppels symboliseren 30 percussionisten van het conservatorium een dreunende hei-stelling. Op hun donderslagen voeren de 160 in het wit gestoken dansstudenten op de omtrekkende lijnen van hun toekomstig onderkomen een fraaie bouwdans op.

De uiteindelijke opening vindt dan plaats op 11 december 1994.

Bron: Annemarie Pijnappel (interview + aanlevering historische teksten)

Media