Sine Nomine

  • Datering van de foto: 1950
  • Wie staan erop: Sine Nomine

Sine Nomine

Het Tilburgs dubbelmannnenkwartet Sine Nomine (lat. zonder naam) werd op 1 september 1946 opgericht door dirigent Jozef van Gestel en heeft onder bescherming van mevr. L. van Spaendonck tot de opheffing in 1957 een prominente rol gespeeld in de Tilburgse vocale muziekwereld.

Sine Nomine was een a capella dubbelkwartet en trad, instrumentaal ondersteund, ook regelmatig op met solisten: Nel Duval, sopraan bij de Nederlandse Opera, en Antoinette Blom wisselden de koorzang af met aria's van bijvoorbeeld Puccini en Weber. Recensies van die concerten spraken zich uit in superlatieven en de beoordelaars waren niet de minsten: Carel van der Bijl, eerste violist bij het Brabants Orkest en de landelijk bekende muziekexpert en concourjurylid ingenieur Badings.

De premiereconcerten van Sine Nomine vonden plaats in de concertzaal van hotel De Lindenboom in Tilburg en werden meestal gevolgd door een bescheiden tournee in Nederland en daarbuiten. Het koor nam regelmatig deel aan buitenlandse concoursen en Brussel was hierin een hoogtepunt. Daar behaalde men in 1952 de eerste prijs in de hoogste categorie en werd Jozef van Gestel de dirigentenprijs overhandigd. Eveneens ontving het dubbelkwartet uit handen van de Nederlandse ambassadeur de zilveren legpenning van de stad Brussel. Van dit concert bestaat nog een 78-toerenplaat.

Sine Nomine was veelzijdig: het repertoire bestond uit het serieuze werk van bijv. Schubert en Debussy maar ook liederen uit het lichtere en humoristische genre werden gezongen. Bekende en onbekende componisten wisselden elkaar af en zingen in het Frans, Duits, Engels, Italiaans of latijn was geen probleem.

Er werd wekelijks ten huize van de dirigent gerepeteerd en voor het gebruik van diens woonkamer inclusief koffie en thee werd contributie betaald. De beschermvrouwe droeg bij in de reis- en verblijfkosten wanneer het koor concerten gaf in het buitenland. De koorkas was in de naoorlogse jaren geen vetpot: de acht zangers droegen op het podium hun jacquet dat als trouwkostuum had gediend en omdat hagelwitte overhemden toen onbetaalbaar waren, hadden zij bef, boord,en manchetten van karton gemaakt.

Er zijn nog foto's, recensies en programmaboekjes van Sine Nomine bewaard gebleven. Voor meer info: 013 - 536 47 62. Met dank aan: C.Smulders, A.Teurlings en J.van Gestel