A. J. Schuurkes

  • Geboortedatum: 18-03-1926
  • Sterfdatum:

Een marinier kan alles!!

Achttien jaar lang werkte Schuurkes als conciërge bij de bibliotheek- en documentatieacademie die destijds in Groenewoud gevestigd was. Schuurkes vond het buitengewoon prettig om daar te werken. Ook zijn directeur, de heer Sijstermans, was erg ingenomen met zijn handige conciërge. Deze kon alles, hij had immers bij de marine gezeten!

Op jonge leeftijd, meteen na het lager onderwijs, ging Schuurkes eerst werken in de textiel in de twernerij. Op zijn 17e waagde hij zich echter aan een groter avontuur. Samen met zijn buurjongen was hij één van de weinige Tilburgers die zich vrijwillig meldden als matroos om per boot richting Indie te gaan. Niemand in zijn omgeving was hiervan op de hoogte, met uitzondering van zijn ouders. Zelfs zijn verkering wist niet dat hij ging!

In de Zomerstraat meldde Schuurkes zich aan. Hij kreeg het nummer 45 – 10 – 411 en een conduite-boekje (hoe zich te gedragen als matroos). Enkele dagen later werd hij door een vrachtwagen opgehaald om vanaf de Heuvel naar Engeland te gaan. In Ibswich werd hij opgeleid. Vervolgens voer de boot van Londen via Gibraltar, Aden, Colombo naar Indie, Batavia. Het contact verliep alleen via brieven. De matrozen voeren op en neer langs de Indische kust om te voorkomen dat een oorlogsschip zou aanvallen. Schuurkes heeft veel angst gehad. Angst dat ze er 's nachts op uit moesten met het landingsvaartuig. Na drie jaar keerde hij terug, huiswaarts naar Tilburg. Voor zijn ouderlijk huis was een grote boog gemaakt ter ere van zijn thuiskomst. Een groot feest sloot het avontuur van de jonge marinier af.

‘Ik kon nog ginne spijker in de muur slaon’, maar de directeur van de bibliotheek- en documentatieacademie was overtuigd van de kwaliteiten van deze marinier. Wat Sijstermans niet wist, was dat Schuurkes een vaste helper had. Voor een bakje koffie en een lekkere koek klaarde een opzichter van de gemeente de klusjes van Schuurkes.

‘Ja, ja, een marinier kan alles!’