Harrie van de Wouw

  • Geboortedatum: 21-06-1937
  • Sterfdatum:

Harrie van de Wouw (1937) heeft een bijzondere verzameling, namelijk boeken en artikelen over Tilburg. Ook bezoekt hij regelmatig de sites van het Regionaal Archief evenals Het Geheugen van Tilburg. In zijn aanleunwoning bij Zorgcentrumorgcentrum Padua toont hij zijn boekenkast waarin boeken, mappen en ordners keurig geregistreerd staan. ‘Het is begonnen met de krant, waaruit ik allerlei foto’s en artikelen knipte. Ook uit de Koerier knip ik alles wat met Tilburg te maken heeft. Zo is mijn verzameling uitgegroeid tot een boekenkast vol en een aantal foto’s in de computer.’.

Harrie vindt het prachtig, al die boeken die worden uitgegeven over Tilburg. Maar de laatste tijd, met het verschijnen van meer en meer boeken, komen er ook vaker herhalingen. ‘Steeds dezelfde foto’s en verhalen’. Het eerste boek wat Harrie kocht, was via de krant. Hij kon het met korting gaan halen bij Gianotten. Het betreffende boek blijkt ‘Tilburg van heidorp tot industriestad’.

Naast het kopen van boeken, ontwikkelt Harrie zijn eigen boeken. Zo toont hij een prachtig gedocumenteerde multomap met allerlei foto’s, ansichtkaarten, kopieën mét bijschriften. De St. Dionysiuskerk (Goirke) is in alle details opgenomen in zijn boek: Peerke Donders, de glas-in-loodramen, het interieur van de kerk en het straatbeeld. Als nieuwste aanwinst gaat Harrie nu voor de boeken die recentelijk over de Reeshof en Het Zand zijn uitgebracht. ‘Die hebben ten minste oorspronkelijk materiaal’.

‘Ze breken veel teveel af in Tilburg. Zo heb je een mooi gedeelte op de hoek van de Korte Schijfstraat en de Noordstraat. Ik ben altijd bang dat ze dat vandaag of morgen ook nog eens afbreken. En hier in de Groeseindstraat en Molenstraat maken ze zomaar ineens hoogbouw. Terwijl de rest allemaal laagbouw is. Ik snap niet waarom er ineens zo’n houteren tent bovenop moet komen!’

Harrie van de Wouw werd in 1937 geboren in de Akkerstraat in Tilburg. Hij werkte onder meer als aanknoper in de weverij van Brouwers Lakenfabrikanten aan de korte Schijfstraat.
Hij heeft altijd in de Bukskinstraat gewoond. Momenteel in Huize Padua waar hij het bijzonder goed naar zijn zin heeft.

Op afb. 1 en 2 toont Harrie zijn eerste aanwinst en zijn map over 't Goirke.

Media