Petrus Donders in Suriname

Geboortedatum: 27-10-1809

Sterfdatum: 14-01-1887

Van 24 augustus tot en met 9 november verbleef ik in Paramaribo, Suriname. De reden voor mijn bezoek was om vrijwilligerswerk te doen bij het Surinaams Museum in Fort Zeelandia. Ik heb mij bezig gehouden met educatieve programma´s en de opzet voor een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Suriname. Daarnaast heb ik ook nog vrijwilligerswerk gedaan voor Nola Hatterman, een stichting voor creatieve en culturele vorming, waar ik groepjes kinderen heb begeleidt bij hun creatieve activiteiten.

Ik ben van Tilburgse afkomst en heb vorig jaar stage gelopen bij Stadsmuseum Tilburg. Ik ben gaan letten op de relaties tussen Paramaribo en Tilburg. De voornaamste binding tussen deze twee, is natuurlijk Petrus, oftewel Peerke Donders.

In de straat waar ik verbleef, stond een basisschool (lager onderwijs), genaamd Petrus Dondersschool. De school op opgericht op 2 november 1930 en is alleen vernoemd naar Petrus Donders. Jammer dat er niet meer geschiedenis te achter halen viel van deze school in relatie met Peerke. Deze school heeft al wel eens een samenwerkingsproject gedaan met de Petrus Donders school in Den Haag.

Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk op te letten of ik Peerke nog ergens tegen kwam, en warempel, een aantal straten verder is de Petrus Dondersstraat te vinden!

Tilburg Wiki: