Stichting Experimenten Werkgelegenheid

  • Datering van de foto: november 2006
  • Wie staan erop: Op groepsfoto afb. 1: Cursisten Stichting Experimenten Werkgelegenheid, begeleider Thiel van Oerle, industrieel ontwerper Mariëtte Wolbert.

Het Textielmuseum organiseert workshops voor 200 vrouwen van Tilburg. Deze workshops zijn ter voorbereiding van Tilburg 2009, het jubileumjaar van de stad. Tilburg viert dan 200 jaar stadsrechten, het geboortejaar van Peerke Donders en het begin van de industrialisatie.

De dames van Stichting Experimenten Werkgelegenheid zijn de tweede groep die aan het project deelnemen. De dames van de Tilburgse Griekse vereniging gingen hen voor.

De workshops die in het Textielmuseum plaatsvinden worden begeleid door industrieel ontwerper Mariëtte Wolbert. Zij heeft een format ontworpen voor een tafelloper. Deze loper biedt gelegenheid om kleine ontwerpen toe te voegen. De ontwerpen worden gemaakt door vrouwen die afkomstig zijn uit diverse culturen. Hun meegebrachte (textiele) voorwerpen dienen ter inspiratie en worden omgezet in grafische motieven. Mariëtte Wolbert maakt de ontwerptekening compleet zodat deze vervolgens geweven kan worden op de computergestuurde weefmachine van het Textielmuseum.

De resultaten van de workshops worden getoond tijdens een multiculturele dag op 26 november 2006. Het eindresultaat van 200 vrouwen in 2009 zal op een feestelijke wijze worden gepresenteerd aan de jarige stad.

Media