Monument Mgr. Zwijsen

  • Datering van het voorwerp: 1933

Monument Mgr. Joannes Zwijsen stond eerst aan de Markt.Toen de nieuwe City-ring werd aangelegd, werd het beeld in 1967 gedemonteerd en opgeslagen in afwachting van een nieuwe opstelling. De tweede bestemming was het Stadhuisplein aan de zijkant van de Heikese Kerk. In 2006 heeft het beeld weer een gedeeltelijke metamorfose ondergaan, tegelijk met de onthulling van het Monument tegen Zinloos Geweld.

Het beeld is het resultaat van een prijsvraag, uitgeschreven door het in 1926 opgerichte 'Comité Mgr. Zwijsen 1877-1927'. De maker werd Toon Dupuis. Het monument werd onthuld op 12 september 1933.

Het beeld is van brons, het (vroegere) voetstuk en achtergrond waren van travertijn. Tegen deze achtergrond zag je vier bronzen medaillons van negentiende eeuwse katholieke voormannen: J. Smits, oprichter van dagblad De Tijd, en de politici mr. J.B. van Son, mr. J.L.A. Luyben en mr. J.A. Mutsaers. Bij de verplaatsing van het monument naar het Stadhuisplein, werden de medaillons in de muur van de Heikese Kerk gemetseld.

Mgr. Joannes Zwijsen werd geboren te Kerkdriel 1794, overleden 's-Hertogenbosch 1877, bisschop, assistent Vught en Tilburg (Heike), kapelaan Schijndel, 1828 pastoor Best, pastoor Het Heike Tilburg, 1842 bisschop. Stichter van Congregatie van de Zusters van Liefde van Tilburg 1832 en de Fraters van O.L. Vrouw Moeder van Barmhartigheid van Tilburg 1844. 1853 Aartsbisschop Utrecht en bisschop 's-Hertogenbosch.

Bronnen:

Foto collectie RAT en tekst: http://www.regionaalarchieftilburg.nl