Kermis Herinneringen (deel 2/3)

  • Datering van de gebeurtenis: Jaren dertig/veertig

Mevrouw A. Balmakers (86) woont tegenwoordig in De Bijsterstede, het verzorgingscentrum in De Besterd. Als rasechte Tilburgse (geboren in de nu verdwenen Veldstraat op 't Goirke) en als rasechte kermisgast, vertelt ze graag en enthousiast over haar ervaringen met de Tilburgse kermis.

Want vanaf haar vroegste jeugd was ze er al elk jaar te vinden. Ze genoot van de mallemolen en rups, zuurstokken en oliebollen. In die vroegere tijd voor de oorlog bestond de kermis volgens haar uit wat we nu 'de nostalgische kermis' noemen. Toen duurde het feest 'slechts' drie dagen (nu tien) en de kermis bezette de pleinen Heuvel, Piusplein en Besterdplein. 'In de kermistijd kregen we allemaal een nieuwe jurk én we mochten een cadeautje kopen' vertelt mevrouw Balmakers. In de dubbeltjespot werd het hele jaar door elke week geld gestort. Meestal een dubbeltje, soms meer, soms minder. Met vijf gulden voelde je je al schatrijk ! 'De mallemolen kostte nog maar drie cent en de grotere attracties vijf cent. Later, in mijn tienertijd kon ik een hele avond doorbrengen in de cakewalk met veel plezier en lol'...

Toen mochten we ook alléén naar de kermis met vriendinnen, maar we moesten wel om negen uur thuis zijn. Ook weet mevrouw nog dat in de oorlog de kermis op het Stevenzandseplein werd ondergebracht; dat werd een fiasco, vooral omdat daar geen cafe's in de buurt waren.

De kermis anno 2006 is nog het hoogtepunt van ht jaar voor de 86-jarige. Nu gaat ze met kinderen en kleinkinderen en geniet onder het genot van een oliebol op een terrasje van naar de mensen kijken. Mensen die alle pleinen straten in Tilburgse centrum massaal bevolken, tijdens dit 'zo uniek festijn, zo karakteristiek voor onze stad'. (opgetekend door Ineke Broeckx vlak voor de kermis 2006)

Tilburg Wiki:

Media