Jan van Roessel

Geboortedatum: 07-04-1925

Sterfdatum:

Afb. 1: Jan van Roessel als speler voor Willem II in 1950

Afb. 2: Met het Willem II-team als landskampioen in 1952

Onze Interlandspeler Jan van Roessel

Zoals Jan Pijnenburg de trots was van Tilburg op wielergebied zo was zijn vriend Jan van Roessel de nationaal bekende Tilburgse voetbalcrack. In de zes interlandwedstrijden die hij tussen 1949 en 1955 heeft gespeeld, scoorde hij maar liefst vijf doelpunten!

Wie was deze Jan van Roessel?
Geboren in 1925 aan de Bosseweg 254, begon hij op jonge leeftijd met werken. Ooit heeft hij gewerkt in de Heuvelstraat bij de fabriek van J.Vinks, waar onderdelen voor textielmachines werden gemaakt, maar vooral bij de wollenstoffenfabrieken. Het vroegere gemeenteraadslid en latere wethouder Miet van Puijenbroek vertelde ooit:
Ik heb bij een X-tal textielfabrieken gewerkt en ze zijn allemaal failliet gegaan.

Zo hebben ook geen van de textielwerkgevers van Jan het overleefd. Dat waren in alfabetische volgorde, AaBe, L.E.v.d.Bergh, Diepen, Franken, Mommers en Frans Mutsaerts. Zelfs aan het regelmatig ontslag door reorganisaties kun je wennen. Als officieel beroep had hij staalwever, een vrij onafhankelijke en geïsoleerde baan om op een eenvoudig ‘hand’weefgetouw een voorbeeld van een nieuw dessins te maken. Voor Jan een noodzaak om in dagdienst te werken, want in ploegendienst zou hij op zondagavond aan het werk moeten Dat was na een zware uitwedstrijd op zondag niet te doen geweest. In dagdienst kon Jan gewoon op maandagmorgen aan het werk gaan.
Voor hem was voetballen haast belangrijker dan werken maar toch ook voor bedrijven was het voetballen van belang. Alle textielfabrieken hadden wel een eigen voetbalteam en in de plaatselijk voetbalwedstrijden tussen de bedrijven ging het er hard aan toe.
Jan begon te voetballen bij Longa van waaruit hij in 1949 zijn eerste interland heeft gespeeld, in Finland. Een hele organisatie om met auto’s via Zweden daar met het nationale elftal en begeleiders heen te gaan.
Longa was het meest logisch, vlak bij huis, net aan de andere kant van het Wilhelminakanaal. Omdat het grotere Willem II meer mogelijkheden bood is hij rond 1950 daarheen overgestapt.
Met veel plezier kan hij blijven vertellen over de bezoeken aan de verschillende landen in Europa en over de wedstrijden zelf, waarvan er twee samen met Abe Lenstra.
Met zijn bekendheid werd zijn trouwen in 1956 een lokale happening, compleet met foto in de krant.
Geveld door een zware knieblessure moest hij het rustiger aan gaan doen en is hij in het veteranenelftal en als trainer toch bij het voetballen betrokken gebleven.
De laatste veertien jaar heeft hij eindelijk een vaste baan gehad, bij gieterij Melis, onder toeziend oog van de beide voetballiefhebbers, de gebroeders Melis. Voor Jan van Roessel blijft het een prettige verrassing om overal in Tilburg te merken dat zoveel mensen hem nog als voetballer herkennen en als mens waarderen.

 

Tilburg Wiki

Media