Petrus Donders ofwel Peerke (4/4)

  • Geboortedatum: 1809
  • Sterfdatum: 1887

Petrus Donders, geboren in 1809 en overleden in 1887, en de oogspecialist Professor Fransiscus Donders zijn waarschijnlijk de bekendste Tilburgers.

Toch zijn ze geen familie van elkaar ondanks dezelfde achternaam. Kleine Peerke werd gedoopt in de Goirkese Kerk in de Goirkestraat, dezelfde kerk waar hij vele jaren later zijn Eerste Heilige Mis opdroeg. Zijn opleiding tot priester op het (klein-) seminarie in Haaren verliep niet vlekkeloos, omdat hij eerlijk gezegd niet de slimste leerling was. Maar hij was wel de vroomste en meest godvruchtige priesterstudent volgens de overgeleverde verhalen.

In 1926 kreeg hij een standbeeld in het Wilhelminapark, er is een straat en vele scholen naar hem genoemd. In de Sint Janskerk in Goirle is een mooi glas-in-loodraam van Petrus Donders te zien, terwijl de kerk van de Goirkestraat een altaar voor hem kent met beeld. Vlakbij Peerke’s geboortehuis (zie artikel 3) is in een mooi aangelegd park een Kruisweg statie gebouwd. Het geld voor de beeldengroepen is met dubbeltjes en kwartjes door arme gelovigen bij elkaar gebracht, en met guldens of rijksdaalders door de rijkere Tilburgers en fabrikanten.

In 2006 vond, net als vele jaren voorafgaand, op Goede Vrijdag 14 april om 15.00 uur weer de traditonele Kruisweg plaats in het Papiamento. Vele gelovige Surinamers, Antilianen en Tilburgers deden weer mee, van jong tot oud. (zie de foto’s). Het is elk jaar weer een indrukwekkende gebeurtenis. Soms in de stromende regen, soms in de kou, soms in de zon. Onafhankelijk van het weer maakt de groep zingende en biddende mensen, die langzaam van statie tot statie lopen, telkens weer een ontroerende indruk.

In 2007 is het 120 jaar geleden dat Peerke Donders overleed. Nog steeds beroert hij veel mensen; hoe doet hij dat toch ?

Tilburg Wiki:

Media