Goede Vrijdag bij Peerke Donders (1/4)

  • Datering van de gebeurtenis: 2006

De kruiswegstatie langs de veertien staties van de Lijdensweg van Jezus Christus is al eeuwenlang een Katholieke traditie op Goede Vrijdag. Dit jaar viel die dag op 14 april... Bij de kruiswegstatie in het mooie groene park bij het Geboortehuis van Peerke Donders komen al jaren enkele tientallen Surinamers en Antilianen de Kruisweg bidden. Klokweg drie uur vertrekken zij biddend en zingend, groot en klein, jong en oud.

Het is heel bijzonder om dit mee te maken. Als 'autochtone' Tilburger ken ik van huisuit het kruisweg bidden in de kerken. Met meneer pastoor voorop in de Kerk van Broekhoven, Pius-X of Fatima gingen we als kinderen in de jaren 50 en 60 mee in deze traditie. We moesten wel, van thuis of van school. Het was altijd wel indrukwekkend.

Maar zoals anno 2006 de Antiliaanse en Surinaamse bedevaartgangers naar HUN PEERKE DONDERS komen om daar te bidden, dat is heel speciaal. Hun Peerke, omdat hij als missionaris in de 19e eeuw jarenlang heeft gewerkt in Paramaribo en in enkele dorpen waar de melaatsen woonde. Niet alleen als priester, maar ook als verzorger van deze 'verlaten' groep in de samenleving.

Tilburg Wiki:

 

 

Media