Bombardement

  • Datering van de gebeurtenis: 1942

GEHEUGEN

Hoe ouder je wordt hoe meer van je geheugen, en zeker van voeger, terug komt. En als je dan in de oude schoenendoos weer eens een foto tegen komt dan is het meteen raak.

Alles verdunkeln

Bang als zij waren dat de geallieerden “hun”school zouden bombarderen Kwamen ze iedere avond met veel kabaal door de straat. “Alles verdunkeln”, “Vorhang runten” of iets van die strekking.Ik spreek nu van de Mariaschool in de Hoogvense straat waar wij tegenover woonden.

Eigen toestel

Maar op een gegeven nacht, in 1942, liet een van hun eigen toestellen, die thuis waren op Gilze-Rijen, door een of ander mankement zijn vrachtje los boven de hoek Hoogvensestraat – Koningshoeve. Koningshoeve heette toen nog St. Josephstraat. In het boek over tilburg van die tijd staat dat het geallieerde bommen waren maar dat klopt niet. En ik was daarbij. Weliswaar een jong ventje maar met mijn geheugen ik niks mis. Een van de op Gilze-Rijen gestationeerde Stuka duikbommenwerpers kreeg mankementen en wilde zijn bommen kwijt. Naar hun zeggen heeft hij nog gepoogd om zijn vrachtje in de Piushaven te dumpen, maar helaas.

Behoorlijke puinhoop

Enkele huizen in puin. Drie slachtoffers waren hierbij te betreuren. Duizenden verontschuldigingen en bloemen, dat wel, maar de bewoners waren daar natuurlijk niet mee geholpen.De militairen wisten zich uiteraard geen houding te geven kwamen zich, waar mogelijk, verontschuldigen.En wat ik al zei, door de indruk die dergelijke voorvallen op je maakten, komen de herinneringen van zo`n gebeurtenis volledig terug.De derde foto heb ik trouwens uit het boek `Tilburg 40-45 geplukt. Komhoudoesaluwar

Media