Jacq (Jacqueline) Rutten

  • Geboortedatum: 6-1-1921
  • Sterfdatum:

De familie Rutten in de Piusstraat had een drogisterij tot ver in de jaren 70 van de vorige eeuw. Opa en Oma Rutten hadden elf kinderen: negen uit het eerste huwelijk van opa en twee uit het tweede. De eerste negen staan op de zwart-wit foto, die ergens halverwege de jaren 20 zal zijn gemaakt. Van links naar rechts zien we:

Em Rutten, Jacq, Sjef, Sjan, Regien, Kees, Harrie, Jan en tenslotte Miet. Miet heeft als oudste van de kinderen vanaf haar 17e gezorgd voor de kleintjes, toen haar moeder in 1927 overleed. Een zware taak, natuurlijk voor zo'n jong meisje. Ook de winkel / de drogisterij, kwam grotendeels voor haar rekening en haar broer Harrie, omdat opa als smid werkte in de Textielfabriek Pieter van Dooren aan de Hilvarenbeekseweg. Deze fabriek stond op de plek waar nu (sinds 1982) het Sint Elisabeth-ziekenhuis stond. Als smid was hij verantwoordelijk voor de grote stoommachine van Pieter van Dooren. Oudere Tilburgers kunnen zich dat nog wel herinneren: vanaf de straatkant was die kollosale machine te bewonderen als je te voet of op de fiets naar Hilvarenbeek ging. Dat was lang voordat sprake was van een snelweg naar Hilvarenbeek.

In 2004 was er een familiereunie van de Ruttens: vijf van de elf kinderen Rutten leven nog en genoten van de reunie met een kleine honderd kinderen, kleinkinderen, neven en nichten. Op de fotouit 2004 van links naar rechts: Sjan van Huygevoort-Rutten, Em van Wijk-Rutten, Liesbeth Rutten, Jacq van der Heijden-Rutten en tenslotte Frans Rutten. Hun leeftijd varieert van 72 tot 88.

Toen in 2004 was het precies 100 jaar geleden dat hun OOM - Pater Henri Rutten MSC - was overleden als missionaris op een eiland in de Stille Zuidzee. Nee, niet overleden maar vermoord, tegelijk met negen andere vrouwelijke en mannelijke missionarissen op het eiland New Britain (zie ook onder Tilburgers: Henri Rutten 1873-1904 en onder voorwerpen: straatnaambord... )

Media