Circussen in Tilburg & De Tilburgse Kermis

  • Datering van de gebeurtenis: elk jaar

Circussen in Tilburg & De Tilburgse Kermis.

Geboren en getogen in Tilburg en als kind in aanraking gekomen met het zeldzame Circus & Kermis virus......

Als kind van een jaar of 6 ging ik altijd met mijn vader mee naar de circussen die Tilburg bezochten, jaren later bezochten we ook (meer) circussen buiten Tilburg en soms zelf over de landsgrenzen heen.

Als er nu een circus in Tilburg komt, probeer ik meestal wel bij de opbouw aanwezig te zijn, het blijft toch iets moois hebben zo'n vrij beroep. Echter zijn de verschillen groot ten opzichte van vroeger.

Alleen het aantal mensen wat bij de opbouw en later de afbouw komt kijken is beduidend minder geworden. Circus Parades door de stad worden tegenwoordig zelden meer gegevens. Niet omdat de circussen niet willen, maar de vergunningen ed erom heen zorgen ervoor dat het niet meer kan plaats vinden. Vroeger stonden er rijen mensen te kijken als bijv. de olifanten van Circus Krone (jaren 80) van het van Gend en Loos terrein naar Het Laar liepen. Toen in het American Circus (jaren 90) kwam en ook met de olifanten dat traject werd gelopen was de belangstelling stukken minder, ook weinig begrip van de automobilisten ed. Toch zal het traditionele circus nooit ophouden te bestaan....

De Tilburgse Kermis heeft me als kind altijd al erg getrokken en ging dan ook standaard de laatste avond met mijn vader kijken naar de afbouw van de kermis. In 1992 ben ik zelf activer geworden en geniet ervan als ik de eerste wagens de stad en later het centrum zien rijden. In 2000 ben ik begonnen met een eigen website CircusKermisInfoWeb (http://www.CircusKermisInfoWeb.tk) over de Circussen en Kermissen in Brabant. Het doel is het promoten van deze 2 evenementen in Brabant. De Kermis is hoofdzakelijk op De Tilburgse Kermis gericht, na de verpachting verschijnt er op kort termijn een overzicht van de meeste nieuwe attracties die gaan komen. Tijdens de kermis een ruim foto overzicht met gemiddeld een 200 tot 300 tal foto's. De keuze voor hoofdzakelijk foto's is bewust genomen zodat iedereen mijn website kan bezoeken.

Op dit moment zijn we bezig de history van de attracties die voornamelijk alleen in Tilburg hebben gestaan (vanaf 1992) opnieuw terug te zetten op onze website.

Ook hier is op te merken dat de kermis vroeger toch iets meer was dan wat het nu is, niet alleen het feit dat er minder kijkvermaak is. Maar ook zeker het feit dat de horeca gezelliger was, de tent met het orgel op het Pieter Vreedeplein of later de gezellige bierhal (met Duitse uitstraling) op het Koningsplein had iets wat meer sfeer bracht dan de Disco hal waar we nu mee opgescheept zitten op het Stadhuisplein danwel op de Spoorlaan ! Nadeel is ook dat het de eigen Tilburgse horeca is ipv Kermis Exploitanten.

In elk geval ik ben trots op mijn hobby en dat heeft voor een groot deel toch te maken door het feit dat Tilburg de grootste kermis van de BeNeLux heeft.

Meer weten, zien : www.CircusKermisInfoweb.tk

Circus bezoeken in geheel Nederland ? : www.CircusNieuwsBrief.nl