Gepubliceerd 13-05-2006 12:19 Arbeiders van 14 jaar

  • Datering van de gebeurtenis: november 2005

Esther: je ging als veertienjarige in de fabriek, maar wilde je niet vreselijk graag buiten spelen?
Mw Til van Son: het speelse was er nog lang niet af, hoor, maar een meisje ging wanneer ze uit het fabriek kwam, thuis direct weer aan de strijk! Die jongen die hoefde dat niet!
Ad Brants: dat is waar. Wij speelden op de fabriek. Daar hadden ze van die grote manden in het magazijn, waar die garens allemaal in zaten, en die kieperden wij leeg. We gooiden de mand op zunne kop en kropen er onder en daar zaten we te klasineren en te lullen, soms net zolang totdat de chef kwam en die timmerde ons er dan onderuit! En dan hadden we weer boete, hè? En op zaterdag moesten de weefmachines bij de buren gepoetst worden, bij de firma Schoenmakers. Wij klommen dan voor een paar dubbeltjes over de schutting van de fabriek naar Schoenmakers. Dus wij werkten bij Eras... En gingen op zaterdag uitzendwerk doen bij Schoenmakers!
Nathalie: waar woonden jullie? Moesten jullie die huizen betalen?
Mw Til van Son: ja! Dat waren toentertijd allemaal huurhuisjes. Mijn vader en moeder gingen zoals zoveel mensen vroeger, met hun trouwen eerst nog een tijdje inwonen bij mijn opa en oma. Een huis kopen was niet aan de orde.
Nathalie: moesten jullie met zijn allen op één kamer?
Mw Til van Son: nou, een páár kamertjes, maar we hadden niet de luxe van allemaal een eigen kamer. We sliepen nog eens met drieën in één bed, want er waren zes kinderen, en een douche hadden we in het begin ook nog niet. We gingen met zijn allen in de teil, één keer in de week. En we hadden één fiets, een doortrappertje, voor z’n zessen, maar toch, we hadden een jeugd om te zoenen! Echt waar.

In opdracht van het Stadmuseum, voor het ‘Geheugen van Tilburg’, heeft de Werkgroep Saanderdaags kinderen gevraagd oud-textielarbeiders te bevragen over hun arbeidsverleden. De deelnemende kinderen komen uit groep 8 van de basisschool te Hasselt. De oud-textielarbeiders zijn woonachtig in verzorgingshuis ‘Den Herdgang’ of betrokken bij het Textielmuseum.

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: kinderarbeid

  •   Werkgroep Sanderdaags
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.