Wij waren ammòl textiel!

  • Datering van de gebeurtenis: november 2005

Joey: wat deed u in de vakantie?
Paul Looykes: in de vakantie deden we eigenlijk niks, want daar hadden we de centen niet voor. Maar wel naar de kermis, wel een paar keer naar de kermis. Verder kon je nergens naar toe. We gingen wel eens vissen.
Joey: ook niet een dagje naar het strand?
Paul Looykes: nee. Hooguit naar de Drunense Duinen, en dan nog vaak te voet. Der was nog geen geld voor een fiets.
Mw Til van Son: toch verdienden we niet eens zo slecht. We verdienden meer als bijvoorbeeld een ambtenaar, want voor de textiel waren het eventjes gouden tijden.
Paul Looykes: want mijn vader is timmerman geweest maar die is daar uitgestapt om in de textiel te gaan omdat hij daar meer verdiende als in de bouw.
Joey: zat er van u ook familie in de fabriek?
Mw Til van Son: mijn vader zat al in de textiel; wij wàren ammol textiel want wij zijn daar mee grootgebracht.
Frans Janssens: Het gebeurde een keer dat een collega ruzie kreeg met de afdelingschef. Omdat ze er niet uitkwamen ging de arbeider boos naar de directeur en hij zei tegen hem: u kunt kiezen, meneer de directeur, aan hem z’n ontslag geven, of aan mij. Oh, da’s goed, zei de directeur, dan gaat u maar. Want de directeur moet achter de afdelingschef blijven staan. De arbeider gaat weg maar gelijk liepen er vijf man mee de poort uit, twee zonen en twee dochters van hem.
Ik solliciteerde daar en toen werkten er al twee neven en twee zusjes van mij en mijn brief kwam op tafel. Mijn neef, die ook op de destinateurafdeling werkte die vroegen ze: kent u die meneer? Ja, zei die, dà is Fráás van oom Piet, nou zei die toen, laat die maar komen. Af was het, ik werd gekeurd en 14 dagen later werkte ik er. Zo werd de fabriek één grote familie en de sfeer was geweldig. Ze gingen in ‘75 sluiten en toen in ‘99 is om de twee jaar een reunie gehouden! En in ‘99 waren er nog 250 man op de reunie bij Boerke Mutsaerts.
Frans van Gender: En we kregen allemaal een setje met een vulpotlood en een balpen er in, waar op stond "HFC Enneking, 25 jaar reunie"!
Frans Janssens: we hadden een eigen voetbalclub en een toneelgroep en niet te vergeten een erg leuk zangkoor ook met liedjes over de textiel. "Ik was vrüger ‘ne wèèver, meej kunde en èèver, ik trok en ik dááwde, en ik sjááwde..."

In opdracht van het Stadmuseum, voor het ‘Geheugen van Tilburg’, heeft de Werkgroep Saanderdaags kinderen gevraagd oud-textielarbeiders te bevragen over hun arbeidsverleden. De deelnemende kinderen komen uit groep 8 van de basisschool te Hasselt. De oud-textielarbeiders zijn woonachtig in verzorgingshuis ‘Den Herdgang’ of betrokken bij het Textielmuseum.

Media