Emigranten 1952 naar Australië

  • Datering van de foto: 2004
  • Wie staan erop: Brian Canny, Louisa Canny, Mieke-Nelie vd Heijden, Sabine vd Heijde, Annelies Canny-Vissers,

Tante Regien Vissers-Rutten, geboren circa 1952 emigreerde in 1952 met haar man Jan Vissers en drie kinderen Annelies, Martin en Annet naar het verre Australië. De boot in IJmuiden werd die dag uitgezwaaid door veel familieleden uit Tilburg. Veel broers en zussen waren er, enkele neefjes en nichtjes... Zij kwamen na een aantal omzwervingen - zoals opvangkampen en boerderijen in het out-back, ver van de grote steden - terecht in het goudzoekersstadje Ballarat (circa 100.00 inwoners anno 2006).

Daar in Ballarat, 150 km van Melbourne, wonen nog steeds kinderen en kleinkinderen van Jan en Regien Vissers. De oudste - Annelies, geboren in 1945 - spreekt nog Nederlands/TIlburgs omdat ze dat haar ouders thuis hoorde praten. Hun Engels is nooit echt goed geworden... In 2004 ben ik met mijn dochter op de bruiloft van kleindochter Louisa geweest, samen met mijn dochter Sabine. Annelies Canny-Vissers en haar jongste zus Regien (genoemd naar haar moeder) komen af en toe nog naar Tilburg, de stad waar de meeste familieleden nog steeds wonen. Deze tak van de (middenstands-) familie Rutten had in de jaren 40, 50, 60 verschillende winkels in de Piusstraat.

Wie herinnert zich nog de slager, de sigarenwinkel, de manufacturenwinkel en de drogisterij in de Piusstraat ? Mijn opa, en later een oom, runden deze drogisterij, waar ook veel verf artikelen en spullen voor boeren werden verkocht, die later via de Boerenbond werden gekocht en verkocht... Tante Regien en ome Jan hadden in Ballarat ook een kleine winkel > a Milkbar, waar je bijvoorbeeld milkshakes en andere 'gezonde' lekkernijen kon kopen...

Media