Geschiedenis van Moerenburg (2)

  • Datering van het verhaal: Landschap en vroegste bewoning

Landschap en vroegste bewoning van Moerenburg

Het oerlandschap van Moerenburg bestaat uit een dekzandrug in het noorden en een lager gelegen beekdal van de Leij of Voorste Stroom in het zuiden. Deze dekzandrug maakt deel uit van een grote rug die loopt van Moerenburg tot Oisterwijk en op haar beurt behoort tot het OZO-WNW georiënteerde complex van aaneengeschakelde dekzandruggen tussen Tilburg en Den Bosch. De landschappelijke scheiding met het beekdal, dat gekenmerkt wordt door kleine gesloten weilanden en broekbos, wordt gevormd door de Broekstraat, die samen met de Moerenburgseweg, Kommerstraat en Oisterwijksebaan, een belangrijke vertegenwoordiger is van het in oorsprong middeleeuwse stelsel van wegen dat tot de dag van vandaag als drager van het landschap dienst doet.

Dit gave Tilburgse landschap bevat vele waardevolle archeologische vindplaatsen en er is vastgesteld dat Moerenburg reeds in de steentijd door mensen werd bezocht en dat gesproken kan worden van een bewoningscontinuïteit in de opeenvolgende archeologische periodes tot in de Middeleeuwen.

De foto´s tonen twee vuurstenen werktuigen uit de steentijd, een handgemaakte pot uit de midden-ijzertijd (ca. 500-250 v. Chr.), een fragment van een zogenaamde terra sigillata schaal uit de Romeinse tijd (1e eeuw na Chr.) en opgraving uit 1982-1983 van een nederzetting uit de ijzertijd aan de Broekstraat.

Voor meer informatie over de tentoonstelling Moerenburg: http://stadsmuseum.tilburg.nl

Media