Sjef van Dongen

  • Geboortedatum: 30-03-1906
  • Sterfdatum: 15-03-1973

Dongen, Sjef van (1906-1973)
Poolheld werd burgemeester

Sjef van Dongen werd in 1906 in Haarlem geboren. Hij kwam in 1912 in Tilburg wonen, waar hij op de HBS zat. Sjef bracht zijn jeugd door op het Lijnsheike en aan de Goirkekanaaldijk. Zijn vader Frans was van 1912-1922 boekhouder bij Kessels' Muziekinstrumentenfabriek. Frans vestigde zich in 1922 als boekhouder bij de in Rotterdam gevestigde N.V. Nederlandsche Spitsbergen Compagnie (Nespico) en hij vertrok weldra naar Spitsbergen. Sjef, zijn moeder, twee broers en twee zusters volgden hem in 1923 naar Spitsbergen. Sjef werd bij Nespico kantoorbediende Zijn vader was daar boekhouder bij de Nespico in Barentsburg aan de Green Harbour geworden.

Sjef van Dongen raakte in 1928 betrokken bij de reddingspogingen van de bemanning van het op Spitsbergen verongelukte luchtschip de 'Italia' van generaal Umberto Nobile, die vanuit Italië een poging ondernam om de Noordpool te bereiken. Deze door Mussolini en paus Pius XI gesteunde propagandavlucht en de daarop volgende spectaculaire internationaal georganiseerde reddingspoging, hield niet alleen de Tilburgse, maar de hele wereldpers wekenlang bezig. Sjef van Dongen heeft samen met de Italiaanse kapitein Sora met een hondenslee een eenzame en heroïsche strijd tegen het onherbergzame Spitsbergen gevoerd in een poging de onfortuinlijke bemanning te bereiken. Uiteindelijk moesten ook zij van het pakijs gered worden. De bekende poolreiziger Amundsen, die eveneens aan de zoektocht deelnam, verdween in de onmetelijke ijszee. Op 14 augustus 1928 keerde Sjef van Dongen naar Nederland terug, waar hij als een held werd ontvangen.

Omstreeks 1929 publiceerde hij op 22-jarige leeftijd over zijn avonturen op Spitsbergen een boek: 'Vijf jaar in sneeuw en ijs. Mijn leven in het Noordpoolgebied'. Dit boek werd kort daarna als jeugdboek door hem bewerkt en uitgebracht onder de titel: 'Een Hollandsche jongen in het hooge noorden. Leven en avonturen op Spitsbergen'.

Van Dongen woonde aanvankelijk in Arnhem, werd verkoper bij Philips, kreeg daarna de alleenvertegenwoordiging van het product Sanovite van de Liga-fabrieken en kwam zodoende in het Zeeuwse Oostburg terecht. In de Tweede Wereldooroorlog zat hij in het verzet; hij vervulde na de bevrijding een functie bij het Militair Gezag, was waarnemend burgemeester van Oostburg en in 1945 waarnemend burgemeester van Aardenburg in Zeeuw-Vlaanderen. Van 1946 tot 1962 was hij daar burgemeester. Vanaf 1948 was hij voor de K.V.P. lid van Provinciale Staten van Zeeland, en van 1962 tot 1970 lid van Gedeputeerde Staten. Hij is ook nog van 1956 tot 1966 lid geweest van de Tweede Kamer en heeft vele openbare functies vervuld. Hij was ereburger van Aardenburg.

Sjef van Dongen overleed op 15 maart 1973 op 67-jarige leeftijd in Vlissingen. De enige herinnering in Tilburg aan deze bijzondere man is te vinden in het bevolkingsregister 1921/1939, waar bij zijn naam de aantekening staat: 'In juni 1928 op zoek naar Nobile en in juli 1928 door de 'Krassin'gered.'

Tilburg Wiki: