Jeruzalem in foto's

  • Datering van het verhaal: 2004 - 2005

Jeruzalem

Jeruzalem is een ruim opgezette, kleine wijk van vlak na de oorlog met ruim 1.200 inwoners in een gevarieerde samenstelling van ruim 15 nationaliteiten. Er staan voornamelijk goedkope eengezinswoningen afgewisseld door drie oudere 4 hoge portiekflats in eigendom van de Tiwos.

De wijk Jeruzalem valt op door haar geïsoleerde ligging tussen de Ringbaan-Oost, Meierijbaan en het Wilhelminakanaal. De buurt wordt verder gekenmerkt door alleen huurwoningen. Deze hebben over het algemeen een matige technische staat, kleine inhoud en vallen voorts op door hun grauwe uiterlijk maar hebben veelal een voortuin, wat vrij zeldzaam is voor zo een wijk. Het bouwtype is de Airey-bouwmethode. In 2006 tot 2008 gaat de Tiwos de eengezinswoningen renoveren en groot onderhoud plegen.

In Jeruzalem wonen relatief veel mensen met sociaal-economische achterstand. Er is een hoge werkloosheid en ook het aantal éénoudergezinnen is verhoudingsgewijs hoog. Ook taalachterstand komt veelvuldig voor. Het aandeel allochtone bewoners is hoog en blijft stijgen. Het beeld dat over Jeruzalem bestaat is dat de bewoners sterk buurtgebonden zijn. De mensen die er wonen, blijven er graag wonen. Er zou dan ook een geringe verhuisgeneigdheid zijn in bepaalde gedeelten van de wijk. In andere delen is een sterke doorstroming van huurders kenmerkend en leidt tot minder betrokkenheid bij de buurt.De beschikbare informatie laat een veranderende bevolkingssamenstelling zien, hetgeen zich bijvoorbeeld uit in een relatief hoog migratiecijfer uit het beheergebied. Met name de portiekflats kennen een relatief hoge mutatiegraad. Dit heeft er toe geleid dat in sommige straten men elkaar nauwelijks kent, terwijl men in andere straten nog veel contact heeft met elkaar. Botsende leefstijlen en overlast van elkaar komen in Jeruzalem nogal eens voor maar is dalende.
Wat betreft jongeren en ouderen zijn specifieke problemen geconstateerd. Met betrekking tot oudere bewoners is het idee dat er sprake is van toenemende eenzaamheid en gebrek aan aangepaste woningen. Daarom gaat de Tiwos in 2007 starten met de bouw van een woongebouw met 75 seniorenwoningen. Hierdoor kunnen senioren toch in de wijk blijven wonen.
De Tiwos wil de aankomende jaren het gebied herstructureren: bestaande woningen verbeteren, nieuwe koop en huurwoningen bouwen, buurtgebondenheid stimuleren en huurwoningen verkopen aan zittende huurders. De plannen maken en vaststellen gebeurt zowel door Tiwos als Gemeente op een laag tempo. De betrokkenheid van de bewoners is daarom ook laag maar naar mate de renovatie en nieuwbouw in zicht komt neemt die toe.

In de afgelopen jaren is in Jeruzalem op allerlei manieren geïnvesteerd in de woonomgeving, zoals extra speelgelegenheid, sociale projecten en integrale aanpak van het groen. Een wens van bewoners die resteert, is aanpak van de bestrating in de overige straten van Jeruzalem. Met name de trottoirs zijn nog in slechte staat. In relatie tot de beoordeling van de woonomgeving valt op dat het relatieve aantal klachten bij het Centraal Meldpunt beduidend boven het stedelijk gemiddelde. Het wekelijks beheer van de omgeving is intensiever geworden en hierdoor zou de kwaliteit moeten verbeteren. Uit de cijfers laat Jeruzalem zich lezen als een relatief veilige wijk. De onveiligheidbeleving (2003) ligt iets onder het Tilburgse gemiddelde. Wordt gekeken naar de aangiftecijfers dan valt een stijging op voor autocriminaliteit en diefstal uit woningen, in 2002 door een golf van inbraken die is opgelost. Drugsdealers zijn bekend en van tijd tot tijd wordt een wietplantage ontmantelt.


Wat betreft verkeersveiligheid is vooral het oversteken van de Ringbaan-Oost een permanent aandachtspunt en de vele vrachtwagens die de wijk moeten doorkruisen om bij de bedrijven te komen die liggen aan het Wilhelminakanaal.
De buurtvoorziening –buurthuis- is verouderd en erg onderhoudsgevoelig. Er wordt door een kleine groep bewoners gebruik van gemaakt.
Er zijn geen middenstand/winkels in de wijk. Voor het doen van boodschappen zijn buurtbewoners aangewezen op de winkelvoorzieningen aan de andere kant van de Ringbaan-Oost. Gezondheidsdiensten (artsen, tandartsen, apotheek etc.) zijn niet aanwezig. Oostelijk van de wijk, langs het kanaal ligt een klein bedrijventerreintje (3.4 ha). De bedrijfsoverlast hiervan is matig, de verkeersoverlast behoorlijk.