René Klessens

  • Geboortedatum: 1939
René Klessens (1939-1944)
Oorlogsslachtoffertje

In het boek ‘Het leven gebroken’ van Ad de Beer en Gerrit Kobes (2002) staan de persoonlijke gegevens en geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen. Daar waren ook onschuldige slachtoffers bij, vaak nog een kind zoals René Klessens.
Op vrijdag 3 november 1944 vloog een V-1 over het oostelijk stadsdeel en deze werd neergeschoten. Het projectiel stortte met een daverende explosie neer op een akker aan de Heikantsebaan. In de Molenbochtstraat speelde op dat moment René Klessens. Hij viel bewusteloos op straat. Een klein straaltje bloed kwam uit zijn slaap. Hij werd waarschijnlijk getroffen door een klein scherfje van een ontplofte luchtdoelgranaat. In het ziekenhuis overleed hij kort daarna, zonder bij kennis te zijn gekomen. René Klessens was in Tilburg geboren op 24 januari 1939. Hij woonde in de Molenbochtstraat 19. Hij werd nog geen 5 jaar.

In 1995 werd op initiatief van de R.K.-Basisschool Loven de werkgroep René Klessensmonument opgericht met als doel de 15 slachtoffers van oorlog en geweld in de wijk Loven blijvend te gedenken door middel van een monument. Het monument van Christien Nijland staat sinds 1996 op het St. Willebrordplein. Zij heeft in overleg met de basisschool een lessenaartje met in het bovenblad een bronzen plaquette ontwikkeld. Buurtbewoner en leraar Rob Maayen schreef er in 1997 een mooi boek over: ‘Loven in de schaduw van oorlog en geweld’.

Ingezonden door: Stadsmuseum Tilburg, Ronald Peeters
Verhaal van: Ad de Beer / Gerrit Kobes en van Rob Maayen.